Nutrilans 100% prirodna funkcionalna hrana

Savršeno izbalansirani programi
zdrave ishrane kompanije Nutrilans

Zdravstveni benefiti

Zoran Roksandić

Zoran Roksandić

MSc Prehrambene Tehnologije,
doktorant Funkcionalne hrane

nutrilans-proizvod

NUTRILANS zdravstveni benefiti

Kakva je uloga Omega-3 kiselina koje se nalaze u preparatu NUTRILANS?

Uloga Omega-3 kiselina je nemerljiva kodomeg-3-kiseline preventive svih koronarnih bolesti, kancera debelog creva, kancera prostate i kancera dojke, kao i ublažavanja tegoba reumatoidnog artritisa.

Evropljani su u stalnom deficitu sa esencijalnim Omega-3- masnim kiselinama. Izvanredni prirodni biljni izvor, neophodnih, esencijalnih Omega-3- kiselina, predstavlja upravo funkcionalna hrana NUTRILANS.

Laneno seme, koje ulazi u sastav dijetetskog proizvoda NUTRILANS, samleveno je specijalnim, patentiranim postupkom „mlevenja na hladno“.

To je proces mlevenja na posebnim kamenim mlinovima kojim se postiže očuvanje nutritivnih svojstava lanenog semena.

Sadržaj

Zašto mleveno laneno seme?

Razlog je što nemleveno tj. standardno lanenomleveno-laneno-seme seme ima jako malu tj. nikakvu resorbciju u ljudskom organizmu. Ljudski organizam ne poseduje enzim Alfa celulaza  (alpha – celulase) koji može razoriti tj. razložiti veoma čvrstu opnu lanenog semena. Samo preživari i ptice mogu da to urade.

Firma Functional Food Roksandic d.o.o napravila je na tržištu iskorak dalje formulacijom hrane koja sa preko 6,1 % Omega-3- masnih kiselina predstavlja izuzetno bogat – biljni izvor, Omega-3 -esencijalnih – masnih kiselina.

Inače, bogastvo mlevenog lanenog semena ogleda se kroz veoma bogat sadržaj rastvornih i nerastvornih vlakana, izuzetno visok sadržaj svih 9 esencijalnih amino kiselina, kao i već spomenutih Omega-3 esencijalnih masnih kiselina.

Alfa Linolenska kiselina (ALA) koja se u najvećoj količini nalazi upravo u mlevenom lanenom semenu pokazala je odlična svojstva kod čišćenja kože, rasta noktiju, rasta kose i redukcije LDL (lošeg) holesterola!

Nezasićene masne kiseline lanenog semena: LINOLNA, LINOLENSKA i ARAHIDONSKA kiselina se zbirnim imenom nazivaju i VITAMIN F.

Nedostatak VITAMINA F manifestuje se naročito pojavom akni i bubuljica. Veliko konzumiranje ugljenih hidrata povećava potrebe za vitaminom F. Značaj vitamina F je u tome što potpomaže sagorevanje zasićenih masnih kiselina.

Visok sadržaj lignana – fitoestrogena (secoisolariciresinol diglucosides) omogućava snažno antioksidativno dejstvo mlevenog lanenog semena, tako da se njegova primena pokazala kao izvanredna preventiva kod npr. „hormon senzitivnih vrsta kancera“ (rak dojke, rak prostate, kao i rak debelog creva).

Gluten (glue) je mešavina biljnih belančevina prolamina i glutelina. U pšenici, prolaminski deo belančevine je gliadin, a glutelinski deo je glutenin. U drugim se žitaricama nalaze druge vrste prolamina i glutelina, odnosno različite kombinacije glutena i njegovih komponenti. U laičkoj interpretaciji pod pojmom gluten misli se na belančevine iz pšenice, raži i ječma.

kolac-bez-glutena
Kolač bez glutena

Koji su problemi s glutenom?

Najpoznatiji oblik nepodnošenja glutena je celijakija, autoimuna bolest u kojoj dolazi do uništavanja crevnih resica, radi čega se smanjuje apsorpcija nutrijenata u tankom crevu, što dovodi do nedostatka hranjivih materija u organizmu.

Najčešći simptomi su bolovi ustomaku, proliv, naglo mršavljenje, umor, nedostatak energije i anemija, ali simptomi mogu biti i mnogi drugi.

Drugi oblik nepodnošenja glutena je alergija na pšenicu koja podrazumeva klasične simptome kao što su kožne, respiratorne i gastrointestinalne reakcije na proteine iz pšenice.

U pšenici je otkriveno 27 potencijalnih alergena!

Osim celijakije i alergije na pšenicu, sve je učestaliji problem kojeg poznajemo pod nazivom necelijakijska osetljivost na gluten (nonceliac gluten sensitivity) koja usled oštećenja probavnog trakta (intestinalne propusnosti) dovodi do autoimunih bolesti, kao što su na primer dijabetes tipa 1, lupus, hashimoto, psorijaza i mnoge druge.

Mnogi nutricionisti i lekari – uglavnom funkcionalne medicine i mnogi naučnici, smatraju da ljudsko telo nije u stanju svariti gluten. Gluten je protein, a proteini su građeni kao dugački lanci sastavljeni od pojedinačnih karika – amin kiselina.

Proteini se u probavnom traktu razgrađuju, tj cepaju, prvo uz pomoć želudačne kiseline (HCl) na kraće lance – peptide, a zatim uz pomoć enzima i na pojedinačne karike – aminokiseline. Aminokiseline se tada apsorbiraju u naš krvotok gde se onda transportuju tamo gde su potrebne za izgradnju novih tkiva – mišića, hormona itd.

Problem sa glutenom je taj što ljudsko telo nema enzime potrebne za razgradnju ili ”cepanje” lanaca glutena na pojedinačne aminokiseline. Kada takav, nerazgrađen ili delimično razgrađen protein dospe u krvotok, naš imunološki sistem ga ne prepoznaje kao hranjivu materiju, već ga identifikuje kao strano telo i uključuje alarm – aktivira se napad na to strano telo, odnosno stvaranje antitela.

Kad se jednom stvore antitela na gluten, telo je senzibilizirano tako da svaki put kad gluten dospe u naš sistem za varenje dolazi do imunološkog odgovora: telo ga opet prepoznaje kao nešto strano i aktivira se napad imunološkog sistema.

To se događa svaki put kad pojedemo i najmanju količinu glutena, a to je približno 3 do 6 puta dnevno ako nam se ishrana temelji na žitaricama.
Zato da bi regulisali unos glutena u organizam neophodno je da biramo hranu koju jedemo, ali opet ne zaboravimo da nekim režimima ishrane ne smanjimo unos dovoljnih količina hranljivih materija neophodnih našem telu.

Uvek je poželjno hranu pojačati dobrim zdravim dodacima ishrani, kao što je Nutrilans koji sadrži mnoge sastojke neophodne za zdrav organizam koje ne možemo uneti u dovoljnim količinama redovnom ishranom, a pritom ne sadrži gluten ni u tragovima

Newsletters

Ne propustite ove savete!

Mi ne šaljemo neželjenu poštu! Za više detalja pogledajte našu politiku privatnosti.

Nutrilans dijeta

Zašto su dijetalna biljna vlakna značajna?

Zbog svoje hemijske strukture, biljna vlakna imaju sposobnost da za sebe vezuju različite toksine (soli teških metala: olovo, živa, kadmijum, radionukleidi, itd.), a vezuju, takođe, i naslage fekalne mase koje se stvaraju na zidovima creva zbog nepravilne ishrane i slabe fizičke aktivnosti (divertikuloza).

Neredovno i otežano pražnjenje creva produžava vreme zadržavanja hrane u digestivnom traktu, uzrokuje naduvenost i osećaj težine u stomaku. Dijetalna biljna vlakna, takođe, za sebe vezuju vodu i povećavaju zapreminu crevnog sadržaja. Time se ubrzavaju i poboljšavaju peristaltički pokreti creva i stvara se mekša stolica, koja kroz debelo crevo prolazi lakše i brže.

Po preporuci svetske zdravstvene organizacije dnevni unos dijetalnih biljnih vlakana bi trebalo da bude od 30 g do 40 g na dan.

Dijetalnim biljnim vlaknima se pripisuju i važne metaboličke karakteristike. Ona usporavaju pražnjenje želuca, usporavaju resorpciju glukoze iz creva i bitno smanjuju nivo glukoze (šećera) u krvi posle obroka (postprandijalna hiperglikemija), što je značajno za sve one koji imaju problem sa visokim nivoom šećera u krvi.

Dijetalna biljna vlakna vezuju žučne kiseline za sebe i povećavaju njihovu eliminaciju sa stolicom. To pokreće sintezu žučnih kiselina iz holesterolskih prekusora, čime se snižava koncentacija „lošeg“ holesterola u krvi.

Sa preko 45% vlakana u svom sastavu iz voća, povrća i leguminoza, funkcinalna hrana NUTRILANS predstavlja veoma bogat izvor dijetalnih biljnih vlakana.

Ostale prednosti Nutrilans proizvoda:

Redukcija povišenih vrednosti Triglicerida i Holesterola. Povišeni LDL holesterol i povećani nivo triglicerida najznačajniji su faktori rizika za ozbiljna kardiovaskularna i cerebrovaskularna oboljenja.

Ovo su veoma ozbiljni i dugotrajni poremećaji zdravlja koji prouzrokuju dugogodišnje tegobe a često i smrt.

Nakon laboratorijskih nalaza pre i posle korišćenja Funkcionalne
Hrane Nutrilans uverićete se da je takva hrana optimalno rešenje vaših problema.

Za dobro zdravlje, potrebna vam je i uravnotežena ishrana. Uravnotežena ishrana podrazumeva ishranu bez hemije i aditiva, bez preterivanja sa masnom hranom i slatkišima…

Preporuka: Jedan obrok tj. dve vrhom pune, supene kašike sa odgovarajućom količinom tečnosti.

Ostali efekti Funkcionalne hrane Nutrilans na ljudsko zdravlje :

  • Seboreja, Akne i Bubuljice

Čišćenje kože lica kod korisnika sa problematičnom kožom, vidljivo je već posle 2 nedelje konzumacije Nutrilans® proizvoda — ( 2 x dnevno po 2 supene kašike ).

  • Kosa 

Prestanak opadanja, jačanje korena i povratak sjaja i promena boje. Sa najmanje 4 meseca konzumacije Nutrilans® obroka (2 puta dnevno po dve supene kašike), mnogim potrošačima (oba pola) je ojačala kosa i nije vise opadala!

  • Nokti 

Porast i jačanje noktiju

  • Opstipacija (zatvor)

Rešavanje problema uz povlačenja unutarnjih i spoljnih hemoroida.

  • Kamenčići u žuči 

Topljenje povlačenje. Jedite Nutrilans® dva puta dnevno i posle dva meseca idite na ultrazvuk. Iznenadićete se!

Mnoštvo naših korisnika se vraćalo sa operacije jer nije bilo potrebe za njom. Konzumacijom Funkcionalne Hrane Nutrilans, naši korisnici su sve kamenčiće otopili veoma kratkom roku od oko 8 – 10 nedelja(po 2 supene kašike ujutro i uveče)!

Ne radi se o izbacivanju kamenčića jer se tako neki kamenčići mogu zaglaviti u žučnom kanalu i izazvati jake bolove i krvarenje. Nutrilans bukvalno topi kamenčiće u žuči bez ikakvih kontraindikacija.

Probajte i vi – za operaciju uvek imate vremena!

  • Menstrualni ciklus kod žena

Korišćenjem preparata Nutrilans Đumbir, koji u sebi sadrži pored Đumbira još i začinsku biljku – KURKUMA (Turmerik) — dolazi do harmonizacije odnosa ESTROGEN / PROGESTERON.

Stabilizacija menstrualnog ciklusa i vraćanja izostale menstruacije se dešava u roku od 3-5 meseci stalnog korišćenja.

  • Čir na želucu i visak želudačne kiseline

Konzumacijom Nutrilans® preparata uspostavlja se normalna ishrana bez propratnih tegoba (gasova i viska želudačne kiseline napr.)

  •  Dijabetes I i II

Svi Dijabetičari, Insulinski (dijabetes I) i neinsulinski zavisnici (dijabetes II), mogu slobodno da koriste Nutrilans preparate jer ne sadrze dodate šećere i predstavljaju hranu “nisko glikemijskog indexa“.

To je hrana koja nakon konzumacije „ne diže „ šećer u krvi. Svojim visokim sadržajem dijetalnih biljnih vlakana uz pomoć Cimeta Nutrilans hrana dovodi do ravnoteže šećera u krvi tako da nema naglih padova niti naglih uspona. Stabilan nivo šećera u krvi sprečava iznenadne i patološke gladi i deluje antistresno.(Redukovana emisija stresogenog hormona Kortizola).

Dva obroka Nutrilans-a (otpr. po 25g.) obezbedjuju oko 1,84 g. Esencijalnih Omega – 3 – esencijalnih masnih kiselina, sto predstavlja preko 80 % potreba čoveka na dan !

Funkcionalna hrana Nutrilans je potpuno prirodna hrana bez ikakvih aditiva i ne izaziva nikakve propratne pojave!

Trudnice i deca ispod 5 godina ,mogu da koriste Nutrilans® uz prethodnu konsultaciju sa lekarom ili nutricionistom.

NUTRILANS — optimalni Prebiotik

Najbolji način da se zaštitite od respiratornih infekcija jeste da ojačate imunitet. Najpre je važno da dovoljno spavate noću (min.7 sati) kao i da povedete računa o ishrani.

Kada je reč o ishrani Funkcionalna hrana je vrsta hrane koja ima najveće prednosti za zdravlje čoveka (preventivno i terapeutski) što je već dokazano mnogobrojnim kliničkim studijama.

Nutrilans je Funkcionalana hrana bogata Imunostimulatorima koji se zovu prebiotici. Opšte je poznata uloga digestivnog trakta u varenju hrane i pružanju energije telu, koju dobijamo od razgrađenih elemenata hrane.

Digestivni trakt apsorbuje vitamine, minerale, elemente u tragovima i sve drugo što je potrebno za normalno odvijanje metaboličkih procesa. Ipak, danas znamo da su želudac i creva najmoćniji imunološki organi.

Oni sadrže i najviše imunih ćelija, ali jednako važnu ulogu imaju i milijarde bakterija u crevima koje nas štite od drugih bakterija, virusa, gljivica, parazita i toksina, koji svakodnevno ulaze zajedno sa hranom, vodom i vazduhom u naš digestivni trakt.

Prebiotici za razliku od probiotika nisu živi organizmi već supstance koje ljudski organizam dobija razgradnjom pojedinih delova unete hrane.

Najčešće se radi o nedigestivnim – kompleksnim ugljenim hidratima i poli nezasićenim masnim kiselinama iz dijetalnih biljnih vlakana voća, povrća i pojedinih začinskih biljaka. Razgradnja (enzimatska hidroliza) tih supstanci počinje tek u debelom crevu pod uticajem „dobrih“ bakterija.

Klinički je dokazano da pojedini delovi dijetalnih biljnih vlakana služe kao supstrat tj. hrana, samo dobrim bakterijama!

Takvim hemizmom (enzimatskom hidrolizom) se stvaraju masne kiseline kratkih lanaca: propionska, sirćetna i mlečna kiselina, koje snižavaju pH u crevima i tako uništavaju patogene mikroorganizme i parazite podstičući tako rast i razvoj normalne crevne flore.Daljim hemizmom nagradjuju se soli i estri tih kiselina: acetati,propionati i butirati.

Naučno je dokazano da upravo butirati imaju najveći antiinflamatorni i antikancerogeni efekat. Idealno je da se u ishrani spoje Prebiotici i Probiotici. Onda je efekat koji je dobio ime simbiotski efekat – na zdravlje čoveka jos bolji i efikasniji. Kao spoj Nutrilans preparata sa Kefirom!

Newsletters

Ne propustite ove savete!

Mi ne šaljemo neželjenu poštu! Za više detalja pogledajte našu politiku privatnosti.

Nutrilans dijeta

Neke naše priče...

Zašto kangen voda?

Zašto kangen voda? Očigledno, informacije o živoj, strukturiranoj vodi i njenom značaju za zdravlje naših ćelija se konstantno povećavaju. Stotine hiljada ljudi širom sveta, uključujući

Pročitajte više »

Sok od paradajza

Sok od paradajza, kao što ime sugeriše, pravi se od paradajza. Ne bi smeo da nedostaje u dobroj prodavnici sokova. Ovde ćete saznati sve o

Pročitajte više »

Ateroskleroza

Ateroskleroza nije, kao što se doskora mislilo, proces koji napreduje samo u jednom smeru, taloženjem masnih naslaga na zidovima krvnih sudova. Najnovija saznanja ukazuju da to

Pročitajte više »

Zašto teba raditi sa nama?

Za još informacija o zdravom životu iskoristite mogućnosti koje vam nudimo, pogledajte kratku PREZENTACIJU i upišite se za NOVOSTI i korisne savete!

Pogledajte kratku prezentaciju

Laneno seme prezentacija

PREZENTACIJA

Nutrilans Novosi I Saveti

Ne propustite ove savete!

Mi ne šaljemo neželjenu poštu! Za više detalja pogledajte našu politiku privatnosti.

Ako su vam ove informacije koristile podelite ih sa vašim prijateljima. Vas ne košta ništa a nama puno znači. Naša misija je da pomažemo ljudima!

Podelite ovaj ölanak
kontakt-devojka

Imate još nekih pitanja? Kontaktirajte nas!

Ako imate kakvih pitanja, komentar ili sugestiju slobodno nas kontaktirajte putem naših kontakt podataka koji su vam ovde dostupni. Na mejlove odgovaramo u najkraće mogućem roku.